Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските банки Bankia и CaixaBank обмислят сливане за 14 млрд. евро

След новината европейските борси започнаха да нарастват след първоначален негативен старт

Испанската банка Bankia започна преговори с друга испанска банка CaixaBank за евентуална сделка за сливане на стойност 14 милиарда евро, която би довела до създаването на най-големият кредитор в страната с активи на стойност над 650 милиарда евро.

Според изявление на CaixaBank, подадено на фондовата борса в Мадрид, двете компании водят преговори за сливане, което изглежда като наложителен ход за банкова консолидация на фона на коронавирусната криза. Ако споразумението бъде постигнато, новата банка ще се превърне в най-големия вътрешен кредитор в Испания с около 50 000 служители.

Докато испанското правителство притежава дял от 60% в Bankia, самото сливане ще трябва да бъде одобрено от държавния спасителен фонд. В този случай Испания ще притежава около 14% дял в новата голяма кредитна институция.

След новината акциите на двете банки започнаха силно да поскъпват, като акциите на Bankia вече нарастват с над 30%, а на Caixabank с близо 15%.

Това доведе до подем на целия европейски банково сектор и до обръщане на първоначалната негативна посока на фондови борси на стария континент.

Основните европейски борси стартираха днешната търговия с понижения до 1% като реакция на снощния брутален спад на Уолстрийт, където индексът DJIA затвори със спад от 800 пункта (понижение с 2,77%), широкият индекс S&P500 се раздели с 3,51% от стойността си, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 4,96%.

Новината за евентуалното сливане на двете испански банки обаче обърна тази първоначална негативна посока на европейските пазари на акции.

Испанският индекс Ibex-35 вече се повишава с 1,6%, общият европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,72%, германският Dax 30 нараства с 0,3%, а френският Cac40 и британският индекс FTSE100 се повишават с по около 1%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна