Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саакашвили ще бъде номиниран за премиер, ако партията му спечели вота в Грузия

Михаил Саакашвили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който сега е в изгнание, ще бъде номиниран за премиер, ако партията, която той основа - Единно национално движение - спечели парламентарните избори през октомври, предаде АФП.

Саакашвили (52 г.) обяви по-рано този месец, че подготвя завръщането си в Грузия, седем години след като напусна страната след изтичането на втория му президентски мандат през 2013 г., припомня БТА.

Един от основните лидери на Единно национално движение Григол Вашадзе заяви, че партията и нейните съюзници ще номинират Саакашвили за премиерския пост, ако спечелят изборите на 31 октомври.

Единното национално движение сега е основната опозиционна партия в страната и състави предизборна коалиция в опит да спечели мнозинство в парламента и да отстрани от власт управляващата партия Грузинска мечта на милиардера Бидзина Иванишвили.

През май Саакашвили беше назначен начело на правителствена комисия, която е натоварена с извършването на реформи в Украйна - страна, предоставила му гражданство.

В родината си Саакашвили, който бе президент от 2004 до 2013 г., е обвиняван в злоупотреби с властта, но той твърди, че това са политически мотивирани обвинения. Въпреки напускането му на Грузия, той си остава голяма политическа фигура в кавказката държава.

Грузинската правосъдна министърка Теа Цулукиани увери, че ако Саакашвили прекоси границата на страната, той ще бъде арестуван, но ако Грузинска мечта изгуби изборите, обвиненията срещу него могат бързо да бъдат снети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна