Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Ще обмислим следващите ни Брекзит стъпки след дадения на Великобритания краен срок

Европейският съюз ще обмисли следващите си стъпки в напрегнатите Брекзит преговори с Великобритания след крайният срок до 30-ти септември, който беше даден на Лондон, за да се откаже от плановете си за нарушаване на условията по Споразумение за оттегляне от ЕС, подписано през януари, заяви в петък говорител на Европейската комисия., цитиран от Ройтерс.

"Определихме краен срок на Обединеното кралство и следователно ще предприемем съответните мерки стъпка по стъпка, когато стигнем края на този срок", заяви на брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер.

"Ще изчакаме реакцията на Обединеното кралство до този срок и ще обмислим следващите стъпки. А междувременно няма да правим допълнителни коментари', посочи той.

В четвъртък Великобритания предостави на британския парламент Законопроект за вътрешния пазар, който ще позволи на правителството да приема политики, нарушаващи споразумението, договорено с ЕС в началото на годината, когато Обединеното кралство напусна съюза.

В отговор на това ЕС даде на Обединеното кралство краен срок до края на септември да оттегли спорния законопроект или ще наложи наказателни мерки.

Също в четвъртък главният европейски преговарят Мишел Барние посочи, че Европейският съюз засилва подготовката за Брекзит без сделка в края на тази година. Това негово изказване стана факт след последния кръг от търговските преговори във Великобритания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна