Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК предвижда по-силен спад в търсенето на петрол заради Covid-пандемията

Петролните фючърси поевтиняват под важното ниво от 40 долара за барел

Световното търсене на петрол ще се свие през 2020 година по-стръмно от предвиденото преди време с оглед на коронавирусната криза и ще се възстанови по-бавно от очакваното през следващата година, заяви в понеделник ОПЕК в последния си ежемесечен доклад за състоянието на петролните пазари.

Според новите прогнози на ОПЕК световното потребление на петрол ще спадне с цели 9,46 млн. барела на ден през тази година при оценка само месец по-рано за понижение с 9,06 млн. барела дневно. Това означава среднодневно потребление в размер на около 90,2 млн. барела.

Цените на петрола се сринаха по-рано през годината, тъй като коронавирусната криза ограничи пътуванията и икономическата активност в цял свят. Докато някои държави облекчиха строгите ограничителни мерки, позволявайки възстановяването на бизнес активността и респективно на търсенето на петрол, нарастващият брой нови случаи на коронавирус и по-високите добиви в последно време натежаха върху цените на черното злато през последните седмици.

"Рисковете по отношение на новите оценки остават завишени и са в посока надолу (за още по-слабо от очакваното потребление), особено с оглед на развитието на случаите на инфекция с Covid-19, както и възможните лечения на коронавируса“, посочи ОПЕК по отношение на перспективите за състоянието на петролните пазари през 20201 година.

"Очаква се увеличеното използване на дистанционна работа и конферентна връзка от разстояние да ограничи потреблението на транспортни горива и тяхното пълното възстановяване до нивата от 2019 година", отбеляза в своя доклад петролният картел.

Това означава, че търсенето ще се възстанови по-бавно от очакваното през следващата година. ОПЕК прогнозира, че потреблението на петрол в световен план ще се повиши през 2021 година с 6,62 млн. барела на ден, което обаче е с 370 хил. барела по-малко, отколкото се очакваше през миналия месец.

Петролните складови запаси се увеличиха по време на пандемията поради срива на търсенето. В тази връзка ОПЕК заяви, че запасите в развитите страни са паднали с 4,5 млн. барела през юли, но са били с цели 260,6 млн. барела над средното ниво от последните пет години - ключов показател, който картелът смяташе за желано ниво на петролните налични запаси преди началото на коронавирусната пандемия.

Петролът поевтиняват с около 1% след публикуването на доклада, като ноемврийските фючърси на петрола Брент се понижават с 0,9% към $ 39,60 за барел, а октомврийските фючърси на американския лек суров петрол с 1,15% към $36,85 за барел. Само в рамките на месец петролът поевтиня с близо 15 на сто.

Спадът на петролните цени под $40 за барел е тревожен сигнал за редица членове на ОПЕК, тъй като това ниво се счита от тях като минимално необходимото, за да бъдат балансирани техните бюджети.

ОПЕК ревизира надолу прогнозите си за растежа на глобалната икономика през тази и следващата година.

В редовния си месечен доклад ОПЕК ревизира и прогнозите си за представянето на световната икономика, като вече очаква тя да отбележи спад с 4% през тази година, последван от растеж с 4,7% през 2021 г.

Икономиката на САЩ се очаква да се сви с 5,1% през 2020 г., докато тази на еврозоната ще претърпи спад от 7,7 на сто. Японската икономика се очаква да спадне с 5,5% за тази година, докато от друга страна, Китай успешно преодоля коронавирусната криза, като китайската икономика се очаква да нарасне с 1,8% през настоящата година, прогнозира ОПЕК.

"Очаква се Китай да бъде единствената голяма икономика, която да покаже положителен растеж тази година, въпреки че и възстановяването в САЩ и еврозоната изглежда придобива все по-голяма сила", отбеляза петролният картел.

"В допълнение към развитието на Covid-19 остават много несигурности, включително високите нива на дълга, инфлацията, текущите геополитически рискове, предизвикателствата, свързани с търговията, както и възможността за твърд Брекзит“, завършва докладът на ОПЕК.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна