Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

еСпортовете - Какво представляват и защо 2020-та беше успешна за тях

Електронните спортове най-вероятно звучат като нещо изключително фантастично за хората, които никога не са ги чували, но зад футуристичното заглавие ще открием една далеч по-семпла дисциплина - видео игри. Някъде през 90-те години, когато компютрите станаха значително по-мощни и интернет започна да обединява света, някои студиа предоставиха възможност на играчите да излязат от рамките на играта и да играят едни срещу други. В последствие някой зададе и въпросът: кой е най-добър?

С това любопитство се оформи една много интересна и вълнуваща индустрия, която днес генерира милиони долари под формата на приходи. Благодарение на удоволствието и практически неограничените възможности, всеки зрител може да наблюдава изпълнение с адреналин предизвикателства, разнообразни обрати и всичко това в рамките на 10-20 минути. Най-вероятно бихте задали и още един въпрос и ще отговорим веднага - електронните спортисти са професионални геймъри, чийто умения генерират печалба от милиони долари в разнообразие от турнири през годината.

Нещо повече, най-различни брандове и технологични гиганти финансират тези дисциплини, а аудиторията от почитатели се измерва в милиони и най-вероятно расте, докато четете тези редове. Според професионалните анализатори от Efirbet, електронните спортове бележат особен скок, както за зрителите, така и за букмейкърите, които заложиха именно на тази дисциплина. Това се оказа единствената дисциплина, която не беше засегната по време на пандемията и продължи своята обичайна практика, като единствената разлика беше, че големите турнири продължиха да се провеждат дистанционно и публика нямаше.

Нещо повече, оказа се, че останалите атлети в почивка нямат нищо против да се включат в битката между двете дивизии, с което удоволствието от играта стана още по-вълнуващо. Пилоти от Формула 1 и други автомобилни състезатели премериха сили именно на такава платформа с помощта на геймърите.

Именно тук букмейкърите започнаха да предлагат и интересни залози. Впрочем дори и в момента има спортни фенове, които залагат на дисциплини като Counter-Strike: GO, Dota 2, League of Legends и други отборни игри. На сайта на ефир бет можем да открием всички лицензирани букмейкъри, които приемат залози за точно този вид спорт. Освен това можем да забележим, че повечето вече предлагат и възможност за пряко предаване на срещите. Както вече споменахме, повечето игри са отборни и точно тук се случват най-интересните сблъсъци.

В електронните спортове нито един индивидуален играч не може да се справи сам, следователно трябва да се подготвим за драконова дисциплина, динамика на предлаганите стратегии и сериозни наблюдения в играта, защото понякога най-малките грешки могат да костват победата на отбора. Именно тези обрати успяват да привлекат голяма част от почитателите. Освен това има особена разлика между играта за удоволствие и професионалната игра.

Понякога бихте се зачудили дали наистина управлението се извършва от хора или всичко е симулация. На този етап можем да гарантираме, че това са професионални играчи, в бъдеще никой не може да бъде сигурен какво ще предложи тази платформа. Впрочем не трябва да забравяме, че някои компании разработват изкуствен интелект за подобни предизвикателства. В битка между професионален геймър и това творение, победата беше за изкуствения интелект. Нека не забравяме, че някога и Гари Каспаров изгуби първата среща срещу компютър, а какво може да се постигне сега е само мистерия. Електронните спортове ще останат още дълго време на гребена на вълната и по всичко личи, че ще се наложат още по-сериозно сред феновете и почитателите на риска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна