Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки родител с проблем има нужда от подкрепа и съвет

Суеверията се пораждат от желанието да контролираме ситуацията, обяснява Биляна Котева

Снимка: Архив

От момента, в който човек научава, че ще става родител, вече заживява с тази мисъл и подчинява до голяма степен начина си на живот за подготовка и за правилната практика в отглеждането и възпитанието на здраво дете.Дори и новината да не ни изненадва, никой не се чувства подготвен и тревогата се увеличава. А породените страхове са база за съществуването и следването на суеверия, предразсъдъци, които в други времена може да са имали смисъл, но вече са отживелици и могат да навредят.

Това изтъкна пред Радио София Биляна Котева, съосновател на 1naum.com – платформа за споделяне на опит и за решаване на проблеми на родителството.

За разлика от обичайните форуми, тук съветите и решенията се търсят и чрез специалисти. Често майките сами се питат една друга какво да правят в дадена ситуация, дали да се обърнат към лекар.

Причината за такива въпроси, според Биляна Котева, може да се търси в криза в доверието към лекарската гилдия и други специалисти, както и спешността при нужда от съвет.

„Независимо от възрастта и независимо за кой път ставаш родител, когато се сблъскаш с проблем, имаш нужда от подкрепа, от помощ и съвети. Това е и нашата мисия“, допълва Биляна, която е била и главен редактор на сп. „Майчинство“.

По думите й суеверията се пораждат и ни влияят поради желанието да контролираме ситуацията, но могат да ограничават действията и вместо намалят тревогата, да я увеличат.

Коронавирусната епидемия промени срещите, които организират от платформата – те вече се провеждат изцяло онлайн, безплатни са и са достъпни от всички хора с проблем.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Биляна Котева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна