Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Писонеро: За ЕК е важно да се прилага договорът на Северна Македония с България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро подчерта, че е важно да се прилага договорът за добросъседските отношения на Северна Македония и България. Писонеро отказа да коментира споровете между двете страни през последните дни, но уточни:

„Мисля, че за нас е много важно добросъседските отношения на Западните Балкани и регионалното сътрудничество да останат основни елементи в процеса на разширяване, а също така и в процеса за асоцииране и стабилизиране.

Споразумението от Преспа и договорът за добросъседските отношения с България дават много положителен пример за региона и отвъд него. За нас е много важно тези двустранни споразумения да продължат да се прилагат от всички страни“.

Вчера премиерът на Северна Македония Зоран Заев определи изказването на министъра на външните работи Екатерина Захариева като "нито добросъседско, нито братско, нито европейско" и допълни, че ако нещата останат такива, македонският народ трябва да се подготви, че преговорите няма да започнат през декември.

Министър Захариева посочи изпълнението на договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония към ЕС - става дума за общата история между двете страни. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени