Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика може да се върне към предкризисните нива в началото на 2022 г

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните постъпващи данни дават надежда, че икономиката на Германия и тази на целия ЕС могат да се върнат към нивата отпреди коронавирусната криза до началото на 2022 г., заяви във вторник финансовият министър Олаф Шолц.

Нарастващото ниво на държавния дълг в Германия не е проблем, защото страната може да се справи със ситуацията посредством "добър икономически растеж", посочи Шолц в интервю за бизнес телевизия CNBC.

Олаф Шолц също така отхвърли опасенията, че държавната помощ изкуствено поддържа живи компании, които са имали финансови затруднения още преди кризата, причинена от Covid-пандемията.

Агенция Ройтерс напомня, че германското правителство предприе стъпки, като например да позволи на фирмите да отлагат обявяването в несъстоятелност до края на годината, удължавайки първоначалния срок, който беше до края на септември.

Подпомогнат от тези мерки, броят на фирмите, обявили несъстоятелност в Германия, е спаднал с 6% през първата половина на 2020 г. в сравнение с предходната година.

Критиците на тази мярка обаче твърдят, че отлагането на обявяването в несъстоятелност забавя, но не предотвратява краха на т.нар. "зомби компании", които изкуствено се държат на повърхността.

Според Шолц фирмите взимат необходимите решения и корекции въпреки кризата. Например, много компании в момента съкращават персонала си, вместо да използват държавната помощ, която да им позволи да намалят работното време, посочи той.

"Дебатът за "зомби компаниите" е глупост", смята Олаф Шолц.

Той също така предполага, че и икономиката на Европейския съюз ще успее до началото на 2020 година да се върне към нивата, постигнати преди негативното въздействие на коронавирусната пандемия.

"Доброто развитие е забележително, но трябва да разберем, че всички зависим един от друг", посочи той пред CNBC.

"Това вероятно е така нареченият Хамилтънов импулс" за единния блок да подобри своя фискален съюз, отбеляза Шолц, позовавайки се на Компромиса на бившия министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън от 1790 г., когато правителството на САЩ пое и плати дълговете на отделните щати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени