Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадският град Азбест се преименува на Вал де Сурс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският град Азбест, който си търсеше ново име заради връзката на минерала със злокачествените заболявания, се преименува официално на Вал де Сурс (Долината на изворите), пише БТА.

Около половината от 6 800-те жители на градчето, разположено в югоизточната провинция Квебек, гласуваха за промяната. Новото название на града е свързано с близостта му до три извора, които пълнят три езера, посочва в. "Дейли мейл".

"Долината на изворите" събра 51 процента от предпочитанията.

Кметът на града Юг Гримар каза миналата година, че името на населеното място се свързва с предизвикващия злокачествени заболявания материал и е отблъснало няколко потенциални инвеститори през годините.

Независимо от това решението да се промени името на града предизвиква разделение сред близо седемте хиляди жители на Азбест, много от които се чувстват свързани с минната индустрия, давала доскоро препитание на поколения местни хора.

Азбест е общо наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати. През 2005 г. са добити 2,2 млн. тона азбест в световен мащаб. Русия има най-голям дял от добива, който възлиза на 40% от общото количество, след нея са Китай и Казахстан.

азбест

Град, носещ името на минерала, има и в Русия

Град в Русия, Свердловска област, е наречен Асбѐст поради голямото находище на материала азбест, намиращо се наблизо.

Азбестът е негорим и се използва за производство на тъкани още в Древен Египет. В по-ново време се използва за изготвянето на негорими тъкани, материали и пожароустойчиви строителни плоскости.

Използването на азбест в производството на различни видове материали е доста разпространено в годините от 1960 до 1980, най-вече в строителството.

Вдишването на някои видове азбестови влакна може да предизвика тежки заболявания, включително рак. Най-често срещаните заболявания, свързани с хронично излагане на азбест, включват: азбестоза (силикатоза), мезотелиом, рак на белия дроб). В много страни употребата на азбест е забранена.

азбест

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени