Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK очаква малко по-плитка рецесия през тази година, но и по-слаб растеж догодина

Европейската комисия прогнозира по-малка от очакваното икономическа рецесия в еврозоната и в целия ЕС през настоящата година, но също така и по-сдържано възстановяване през следващата година поради втората вълна на коронавирусна пандемия на стария континент. Новите прогнози на ЕК включват и повишаване на европейската безработица през тази и следващата годна, преди известното ѝ намаляване през 2022 г.

Според "есенния доклад" на ЕК, представен в четвъртък, БВП на еврозоната ще се свие със 7,8% при предишна оценка за спад с 8,7 на сто. За 2021 година обаче ЕК прогнозира доста по-слаб икономически растеж от 4,2% при предходна оценка за повишение с 6,1 на сто.

За 2022 година се очаква икономически растеж от 3 на сто.

Аналогични ревизии претърпяват и прогнозите за икономическото развитие в целия Европейския съюз.

ЕК вече очаква свиване на общата европейска икономика със 7,4% през 2020г., преди да последва известен растеж на БВП с 4,1% през 2021 г. и растеж от 3% през 2022 година. При предишния доклад, представен през юли, ЕК очакваше по-дълбока рецесия от 8,3% в рамките на ЕС през настоящата година, последвана от по-силно икономическо възстановяване от 5,8% догодина.

С оглед на втората вълна на коронавирусната пандемия и въведените нови силно рестриктивни мерки в почти цял Европа, Европейската комисия вече очаква ново свиване на БВП на еврозоната с 0,1% през последното тримесечие на настоящата година.

ЕК също така прогнозира повишаване на нивото на безработица в еврозоната от 7,5% през 2019 г. до 8,3% през тази и до 9,4% през 2021 годна, преди да последва слабо намаляване до 8,9% през 2022г.

За целия ЕС се очаква безработицата да нарасне от 6,7% през миналата година до 7,7% през 202 г. и до 8,6% през 2021 г., преди известно понижение до 8,0% през 2022 година.

Увеличението на държавния дефицит се очаква да бъде съществено в целия ЕС през тази година, тъй като социалните разходи се увеличават и данъчните приходи падат, както в резултат на нетрадиционните политически действия, предназначени да подкрепят икономиката, така и от ефекта на автоматичните стабилизатори.

Прогнозата на ЕК предвижда съвкупният държавен дефицит на еврозоната да се увеличи от 0,6% от БВП през 2019 г. до около 8,8% през 2020 г., преди да намалее до 6,4% през 2021 г. и до 4,7% през 2022 г. Това отразява очакваното поетапно премахване на мерките за спешна подкрепа през 2021 г. с подобряването на икономическата ситуация.

Отразявайки резкият скок на дефицитите, ЕК прогнозира, че общото съотношение дълг към БВП на еврозоната ще се увеличи от 85,9% от БВП през 2019 г. до 101,7% през 2020 г., до 102,3% през 2021 г. и до 102,6% през 2022 г.

В своя есенен доклад ЕК предупреди, че несигурността около прогнозите е изключително висока.
"Коронавирусната пандемия представлява много голям шок за глобалната икономика и икономиките на ЕС, с много тежки икономически и социални последици", се посочва в доклада на ЕК, като се добавя:

"Икономическата активност в Европа претърпя тежък шок през първата половина на годината и се възстанови силно през третото тримесечие, тъй като мерките за ограничаване постепенно бяха премахнати. Възобновяването на пандемията през последните седмици обаче води до смущения, тъй като националните власти въвеждат нови мерки за общественото здраве, за да ограничат нейното разпространение. Епидемиологичната ситуация означава, че прогнозите за растежните прогнози през прогнозния хоризонт са обект на изключително висока степен на несигурност и рискове".

Според Комисията икономическото въздействие на пандемията се различава значително в различните части на ЕС и същото важи и за перспективите за възстановяване. Това отразява разпространението на коронавируса, строгостта на мерките за обществено здраве, предприети за неговото овладяване, секторният състав на националните икономики и силата на националните политики в отговор на пандемията.

Комисията също така заяви, че според нейната прогноза ограниченията, свързани с Covid-19, ще останат до известна степен в сила чак до 2022 година, но постепенно ще бъдат облекчени през следващата година и икономическото им въздействие ще намалее с времето.

В новата прогноза на ЕК също така се прави техническо предположение, че на 1-в- януари 2021 г. няма да има търговска сделка между ЕС и Великобритания, след като приключи настоящия преходен период, и че двустранната търговията ще се базира на основните условия на Световната търговска организация.

Цялата есенна прогноза на ЕК може да видите тук.

Есенни прогнози на ЕК за БВП на еврозоната, ЕС и отделните страни членки



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна