Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли завой в политиката на САЩ спрямо Венецуела

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборната загуба на президента Доналд Тръмп бележи край на политиката на твърди натиск с цел отстраняване на левия президент на Венецуела Николас Мадуро. А появата на Джо Байдън в Белия дом през януари може да отвори пътя към политическо решение на кризата в латиноамериканската страна, коментира АФП.

Сериозно напрежение беляза отношенията на администрацията на Тръмп с Мадуро, чийто втори президентски мандат не е признат от около 50 държави начело със САЩ. Те смятат опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на богатата на петрол Венецуела.

Стратегията на санкции на Тръмп срещу венецуелската икономика, включи замаскирана заплаха за военна намеса за сваляне на Мадуро.

Но Мадуро остава на власт.

Икономиката междувременно се срива – хиперинфлация, липса на храни, лекарства и основни стоки като сапун или тоалетна хартия. Милиони напуснаха Венецуела.

С Байдън начело на САЩ обаче може да се очаква завой в стратегията.

Хуан Гонсалес, който съветва Байдън по латиноамериканските въпроси, писа през юли в „Americas Quarterly“, че администрация на демократа би взела „сериозни мерки“ спрямо хуманитарната бъркотия във Венецуела:

„Първостепенната цел на САЩ трябва да бъде натиск за демократична промяна“.

Диего Ареа от Атлантическия съвет във Вашингтон коментира, че Байдън „има историческата възможност да поведе международна коалиция, която да работи за политическо решение във Венецуела“.

Но това няма да бъде лесно и Байдън ще се нуждае от подкрепата и на двете партии във Вашингон, предупреждава той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна