Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датският земеделски министър подаде оставка заради незаконна заповед

„Издалият заповедта за убиването (на норките) е боклук“, гласи надпис в началото на колона от трактори на протестиращи фермери в Дания.
Снимка: БТА

Премиерът на Дания Мете Фредериксен е изправена пред призиви на опозицията да подаде оставка, след като нейният земеделски министър се оттегли от поста заради незаконна заповед за умъртвяване на норките, отглеждани във ферми, предаде Ройтерс.

Правителството се намира в най-голямата си криза досега от началото на пандемията, след като призна, че издадената по-рано този месец заповед за избиването на всички норки във фермите с цел да предотврати разпространението на Covid-19, включително на мутирал щам, няма правно основание.

„Искам и премиерът да направи същото“, каза лидерът на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен, визирайки подадената по-рано днес оставка на земеделския министър Могенс Йенсен. „Искам премиерът да признава, когато прави грешки ,това е нейна отговорност“.

Преди две седмици властите пратиха военни и полицаи да помагат на 1100-те ферми да умъртвят намиращите се в тях около 17 милиона норки, отглеждани заради ценната им кожа.

Драстичното решение бе взето, след като здравните власти обявиха, че отглеждането на норки представлява риск за общественото здраве на страната заради широкото разпространение на вируса във фермите. Констатацията ле подсилена от откриването на щам, който може да намали ефекта на бъдещите ваксини.

Искането на Елеман-Йенсен бе подкрепено от други опозиционни партии, включително Датската народна партия, а други поискаха независимо разследване, което да определи дали правителството е знаело дали нарушава закона.

Такова независимо разследване би изисквало мнозинство в парламента, т.е. подкрепата и на партии, които са в управляващата коалиция.

Доверието на датчаните в правителството се срина в седмиците след заповедта, като в средата на ноември малко над 50% казват, че вярват на правителството, докато през юли това бяха над 75%, сочи проучване.

Норките във всички ферми, където е установена зараза с Covid-19, са умъртвени., обявиха днес датските власти. Но има подозрения за зараза в още 25 ферми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна