Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак: Британската икономика ще се свие с 11,3% през 2020г.

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският финансов министър Риши Сунак заяви в сряда, че правителството прогнозира свиване на икономиката на Обединеното кралство с 11,2% през 2020 г., преди да нарасне с 5,3% през 2021 г.

Той предупреди, че британската икономика няма да се възстанови до нивата отпреди кризата преди четвъртото тримесечие на 2022 г.

Правителството също така планира да подкрепи близо 2 милиона души, като увеличи заплащането в публичния сектор, осигуряващо жизнения минимум, с 2,2% до 9,1 британски лири на час и минимална заплата от поне 250 британски лири.

Сунак отново подчерта, че ще се обърне специално внимание на Националната здравна служба, потвърждавайки целта на правителството за допълнително укрепване на обществените услуги. Ще бъде увеличено заплащането и на здравните служители.

Финансовият министър обяви, че правителството ще предостави 280 милиарда британски лири през годината в подкрепа на възстановяването от коронавирусната криза.

Той разкри, че допълнително 55 милиарда лири ще бъдат добавени към фонда за възстановяване през следващата година.

Фондът за отговор на коронавирусната криза ще включва 18 милиарда лири за разработване на програма за контакти и проследяване, както и 3 милиарда лири за разширяване на Националната здравна служба. Сунак каза още, че до пролетта ще бъде създадена нова инвестиционна банка за инфраструктура и че ще бъдат осигурени допълнителни 4 милиарда лири за развитие на местните общности.

Британският министър завърши своя преглед на държавните разходите, като заяви, че се очаква равнището на безработица в страната да се понижи до 4,4% до края на 2024 г., след очаквания пик от 7,5% през първото тримесечие на 2021 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна