Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните ни курорти са в готовност да посрещнат българските туристи

Снимка: banskoski.com
На прага сме на зимния сезон, трите ни големи български зимни курорти непрекъснато се състезават и доказват кой е най-известният, най-слънчевият, най-зеленията, най-старият на Балканите. Едно е ясно обаче - за всички предстои труден сезон. 

Още в края на октомври, със заповед на министъра на туризма, бяха приети единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, ски гардеробите, училищата и други.

Целта е да се предпази здравето на туристите, а по този начин и родният туризъм. Проверки още миналия месец установиха, че трите ни големи курорта се справят добре със спазването им и са безопасни.

“След 14-ти, следващата седмица, се надяваме да отворим с малка част от пистите. За очаквания ми е трудно да говоря, тъй като никога не сме изпадали в такава ситуация, въпреки че непрекъснато ми пишат хора и искат да знаят кога ще отворим. Много е трудно да определим кога да отворим, когато нещата не зависят само от нас”, коментира Иван Обрейков от "Юлен".

Той посочи още, миналата седмица машините са започнали да правят изкуствен сняг и се използва всеки ден с благоприятни ниски температури за подготовка.

Боровец също е в бойна готовност и всеки ден очакват ниските температури, за да започнат да правят изкуствен сняг. За нововъведението условия за безопасност и хигиена туристите ще бъдат информирани със звукова уредба на началните лифт станции, информационни табели и светещи табла.

Производителите на машини за сняг пък бързо са се преориентирали да произвеждат машини за дезинфекция, чрез технологията за създаване на наномъгла - тоест разбиват капката дезинфектант на съвсем мънички частици и дезинфекцират и въздуха, и повърхностите, без да мокрят туристите, похвали се Василия Константинова, директор на "Бороспорт".

“Ние сме напълно готови за отваряне с всички мерки, които трябва да се прилагат - с всички наши лифтови съоръжения и персонал. Всеки час, когато има ниски температури правим сняг, за съжаление прогнозите не са така добри. Ние очаквахме отваряне за 19 декември. Сега вече се целим в началото на коледните празници. Много важни клиенти са българите, гърците, румънците. Кои граници ще бъдат отворени, кои - не, никой не може да каже”, допълва Василия Константинова.     

Чуйте повече в двата разговора на Антония Каменичка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени