Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка понижи икономическите си прогнози

Пълният позитивен ефект от Covid ваксините ще бъде факт до края на 2021 г.

Френската икономика ще отскочи през следващата година с оглед на премахване на рестрикциите, свързани с коронавирусната пандемия, но възстановяването няма да бъде толкова бързо, колкото се очакваше преди, съобщи в понеделник централната банка  на Франция при представяне на своите последни тримесечни макроикономически прогнози.

След свиване на БВП с около 9% тази година, втората по големина икономика в еврозоната се очаква да отчете растеж от около 5% през 2021 и през 2022 г., преди експанзията да се забави до малко над 20 на сто 2023 г., прогнозира Френската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Икономическото възстановяване беше отложено, след като в края на октомври във Франция трябваше да бъде наложен нов локдаун с оглед на втората вълна на коронавирусна пандемия, която постепенно започва да се овладява.

Преди втората вълна централната банка на Франция прогнозира през септември свиване на БВП от 8,7% през тази година, последван от икономически ръст от 7,4% през 201г. и от 3% през 2022 г.

Прогнозата на френската централна банка за отскок от 5% през 2020 и през 2021 г. се основава на предположението, че пълният ефект от Covid ваксините ще се почувства едва в края на следващата година, заяви управителят на централната банка Франсоа Вилерой де Гало.

"Нашата хипотеза е, че епидемията ще продължи да съществува в началото на 2022 г. и пълният ефект от ваксината ще бъде налице до края на 2021 г.", каза Вилерой де Гало пред радио France Inter.

Френската икономика ще се върне към икономическите нива от преди кризата до средата на 2022 г., посочи още централната банка, докато преди време тя очакваше това да стане в началото на 2022 г.

Въпреки прогнозирания икономически отскок, нивото на безработица се очаква да продължи да нараства до 11% през първата половина на 2021 г., преди да спадне до 9% в края на 2023 г., посочи Френската централна банка.

Въз основа на констатациите от ежемесечното си проучване на бизнес климата, централната банка заяви, че икономиката работи с 8% по-слабо от нормалните нива през декември, което означава, че икономическата продукция ще се свие с 4% през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени