Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия: По-вероятно е да има, отколкото да няма Брезкит сделка

Министър-председателят на Ирландия Майкъл Мартин заяви, че шансовете Обединеното кралство и Европейският съюз да постигнат споразумение за търговска сделка след Брекзит все още са по-високи от 50%.

Отговаряйки на въпроси на пресконференция във вторник вечерта, Мартин отбеляза, че би било изгодно двете страни да постигнат споразумение преди Коледа, но подчерта, че разговорите могат да продължат и след тази дата.

Мартин заяви, че въпросът за риболова, който главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние определи по-рано като значителна пречка за постигане на сделка, може да бъде разрешен, ако Лондон и Брюксел подхождат към него от различен ъгъл.

Обединеното кралство и Европейският съюз достигнаха "решаващ момент" в преговорите за търговските отношения на двете страни след Брекзит, отбеляза по-рано днес Барние.

Говорейки зад закрити врати с постоянните представителите на ЕС, Барние посочи, че последното предложение на Обединеното кралство за споделяне на улова от британски води през 2021 г. е "напълно неприемливо", според дипломати от ЕС, които говориха пред Ройтерс при условие за анонимност.

"Барние върви по въже между Лондон и Париж“, каза един дипломат в Брюксел, позовавайки се на малката, но политически известна риболовна общност в Северна Франция, която ще бъде засегната от всяко намаляване на европейския улов.

Друг висш дипломат, който взе участие в срещата с Барние, пък заяви, че последното предложение на ЕС за риболова в британските води е окончателно и добави, че все още има загриженост относно регулирането на производствените стандарти и държавната помощ за осигуряване на честна корпоративна игра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна