Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телевизия ITV: Възможна е сделка между ЕС и Великобритания още в сряда

Франция: Търговските Брекзит преговори не трябва да продължат през 2021 г.

Няма достатъчен преговорен напредък, призна британски министър

Клеман Бон, френски министър по европейските въпроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон подчерта в сряда, че се противопоставя на евентуално продължаване на търговските преговори между Европейския съюз и Великобритания след крайния срок на 31-ви декември.

Разговорите трябва да приключат през следващите няколко дни, като тези преговори "трябваше да приключат още в началото на ноември", каза той в интервю за френския новинарски бизнес канал BFM Business.

"Постигането на добра сделка, която запазва няколко основни интереси, преди всичко риболова, е приоритет за Франция", отбеляза той, добавяйки, че неговата страна "няма да отстъпи" въпреки ограниченията във времето и "тактиката на преговорите".

Освен това Клеман Бон изрази мнение, че "състоянието на готовност" за осъществяване на граничен контрол от страна на Обединеното кралство в случай на липса на търговска Брекзит сделка "не е непременно изключително" и че това предизвиква безпокойство в рамите на Европейския съюз.

Междувременно британският министър за жилищното строителство, общностите и местното управление Робърт Дженрик призна в сряда, че "няма достатъчен напредък" по отношение на преговорите с Европейския съюз за двустранна търговия след излизането на Великобритания от блока в края на годината.

"Предложението на ЕС все още не ни уважава изцяло като суверенна, независима нация", каза той в интервю за Sky News. "Остават същите сериозни области на разногласия", добави той.

"Все още има едни и същи сериозни области на разногласия, независимо дали това е в областта на рибарството или равнопоставеността. В момента няма достатъчен напредък. Това не е сделка, за която нашият премиер смята, че може да подпише", каза британският министър.

Робърт Дженрик обаче отбеляза също така, че "все още е достатъчно оптимистично настроен" по отношение на шансовете за постигане на сделка.

Политическият редактор Робърт Пестън на британската телевизия ITV обаче написа в Туитър, че търговска сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз е възможна още в сряда след постигнат напредък в преговорите относно правата на риболов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна