Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Апелативния спецсъд започна делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

| обновено на 06.01.21 в 13:06
Снимка: Pixabay

Бившият министър на икономиката Емил Караниколов е първият свидетел, който ще дава показания по делото срещу министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, и бизнесмена Иво Прокопиев, за продажбата през 2011-а г. на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН.

Процесът днес започна на втора инстанция. На първа тримата получиха оправдателни присъди.

Освен Дянков, Трайков и Прокопиев, подсъдими - и също оправдани от Специализирания наказателен съд, са и трима представители на инвестиционния посредник, през който е станала сделката.

И на първа инстанция Емил Караниколов беше първият свидетел в качеството му през 2011 г. на председател на Агенцията за приватизация. Тогава той отрече да му е оказван натиск за избора на инвестиционен посредник за приватизацията на миноритарния  държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН, както твърди прокуратурата.

Разпитите - отново на Караниколов и на още две - също вече разпитвани свидетелки, бяха допуснати от Апелативния спецсъд по искане на спецобвинението. Това стана въпреки възраженията на защитниците по делото, според които всичко вече е изяснено и може да се пристъпи към пледоарии.

Следващото съдебно заседание е на 10 февруари, а на днешното бившият финансов министър Симеон Дянков се включи по видеоконферетна връзка, защото е извън България. 

Делото „ЕВН“ е първото за новата година в Апелативния спецсъд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени