Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕМА одобри извличането на 6 дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech

Комитетът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за хуманни лекарства (CHMP) препоръча в петък актуализиране на информацията за коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech, за да се изясни, че всеки флакон съдържа 6, а не както досега 5 дози от тази ваксина.

Така беше потвърдена информацията от по-рано тази седмица на агенция Ройтерс, че е възможно от един флакон на ваксината на Pfizer да бъдат извличани 6 дози, а на 5 дози както беше препоръчано досега.

CHMP посочи, че за да се извлекат шест дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с "нисък мъртъв обем". Комбинацията от спринцовки и игла с "нисък мъртъв обем" трябва да има мъртъв обем не повече от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, това може да не е достатъчно ваксината за извличане на шеста дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech.

CHMP към EMA също така посочи, че ако количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да осигури пълна доза от 0,3 ml, Медицинският специалист трябва да изхвърли флакона и останалото в него съдържание. Не трябва да има обединяване на остатъци от множество флакони, за да се получи една пълна доза, като в същото време всяка неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане.

Допълнителна информация за всички стъпки за използване на ваксината е налична в актуализираната информация за продукта.

Ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech е за хора на възраст над 16 години, като тя беше разрешена за употреба в Европейския съюз на 21 декември 2020 г.

По-рано в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС е осигурил допълнителни до 300 милиона дози от коронавирусната ваксина на Pfizer и BioNTech.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени