Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Техеран желаят възстановяване на иранското ядрено споразумение

Мохамад Джавад Зариф и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И Москва, и Техеран биха приветствали пълното възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), известен още като иранското ядрено споразумение, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.

Заедно с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, с когото се срещна в Москва, Лавров подчерта, че спасяването на ядрената сделка е "една от най-острите теми в дневния ред" и призова "държавите, подписали договора, да изпълнят техните задължения по споразумението".

Иранският външен министър пък повтори, че Техеран "ще бъде готов да се върне в пълно съответствие" със Съвместния всеобхватен план за действие, ако САЩ премахнат санкциите, наложени на страната по време на администрацията на Тръмп.

"Ако тези проблеми бъдат решени, ние ще се върнем, за да се съобразим изцяло с JCPOA. Ще приветстваме инспекторите на Международната агенция за атомна енергия точно както се казва в протокола", заяви Зариф.

Съединените щати се отказаха от сделката през 2018 г., докато новата администрация на САЩ намекна, че може да възприеме различен подход по въпроса, а американският президент Джо Байдън заяви, че е готов да се върне на масата за преговори с иранските власти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна