Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите пазари приветстват изгледите Марио Драги да стане премиер на Италия

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги беше поканен в сряда от италианския президент Серджо Матарела да сформира ново правителство след оставката на Джузепе Конте като министър-председател през миналата седмица.

Матарела избра опцията за "техническо" правителство пред тази за свикване на нови общи избори, което би рискувало да хвърлят Италия в нов политически хаос насред пандемията от коронавирус.

След новината за номинацията на Марио Драги за следваща италиански премиер, борсата в Милано отчете силен ръст в сряда от над 2% на фона на колебливото представяне в сряда на останалите водещи европейски борси.

Италианският фондов индекс MIB нарасна с 2,09%, докато обшият европейски индекс Stoxx Europe 600 с едва 0,33%, докато германският индекс DAX се повиши с 0,71%, а френският CAC 40 остана на нивото от края на вчерашната търговия.

Италия е най-тежко засегнатата от Covid пандемията държава в Европейския съюз, с близо 1500 смъртни случая на милион жители. Икономиката на страната се сви с повече от 9% през 2020 г. и се очаква да нарасне с едва 3% през настоящата година.

Предишното правителство подаде оставка, след като коалиционните партии се скараха по въпроса как най-добре да бъдат изразходвани около 200 милиарда евро безвъзмездни средства и нисколихвени заеми от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусната криза.

Очаква се публичният дълг на Италия да достигне до 160% от брутния вътрешен продукт тази година, но програмата за закупуване на активи на ЕЦБ поддържа лихвените проценти в страната на исторически ниски нива, като доходността по 10-годишните италиански облигации се движи около 0,6%.

Ако Марио Драги успее да сформира правителство, той ще трябва да преодолее проклятието на европейските "технически" правителства, които в голяма степен са склонни да се провалят.

Бившият централен банкер е известен със своята небезсмислена решителност. До момента обаче Драги е по-малко популярен в Италия, отколкото в останалата част на Европа или на финансовите пазари.

Ако успее да сформира правителство, от него може да се очаква да се съсредоточи без никакво забавяне както върху непосредствената криза и управлението на европейските фондове, така и върху дългосрочните структурни реформи, за които той отдавна се застъпва.

Но неговото евентуално премиерство може да има и далечни последици за самия Европейския съюз. Аурата на Драги сама по себе си ще промени баланса на силите сред лидерите на ЕС и може да сложи край на годините на изключително френско-германско влияние. Ако това стане факт, неговото „техническо“ правителство ще успее.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени