Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Оборище" се тревожат за съдбата на „Къщата с ягодите“

Така изглеждаше къщата преди повече от 5 години
Снимка: БГНЕС

Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с ягодите“, която е и паметник на културата (намира се на ул. Сан Стефано“ 6).

„Следя казуса от 2015 г., когато се появиха становища, платени от собственика на къщата Валентин Златев, за това, че сградата е несигурна и трябва да бъде съборена“, разказа пред Радио София Димитър Димитров от движението, който е дългогодишен жител на квартала. Тогава с петиция от столичния кмет Йорданка Фандъкова е поискана независима експертиза, но тя не е извършена и до този момент.

По закон поне предписание към собственика трябва да бъде направено, за да се укрепи сградата и да се предотврати рушенето, коментира още Димитров.
По думите му нито сградата, нито дворът „са пипани“, откакто са купени от Валентин Златев.

„Дори бихме се събрали и бихме му помогнали. Не вярваме на експертизите, които твърдят, че е невъзможно запазване и укрепване на къщата. Единствените валидни експертизи са назначени от Столичната община и са независими“, каза още Димитър Димитров.

С него разговаря Елена Пъневска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна