Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев и Пендаровски на различно мнение за личните карти на македонците

Лидерът на СДСМ Зоран Заев (вляво) и президентът Стево Пендаровски в парламента в Скопие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Зоран Заев, коментирайки изявлението на президента Стево Пендаровски, че не е съгласен с предложението за включване на етническа принадлежност в личната карта, заяви, че е логично понякога да има различни възгледи с президента по някои въпроси, въпреки че те вярват в едни и същи ценности и че е добре президентът, ако мнозинството реши и приеме закона, да подпише указа, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

„Внимателно прочетох интервюто на президента Стево Пендаровски, че ще уважи, ако мнозинството реши и приеме закона, той да подпише указа. Понякога ние, които вярваме в едни и същи ценности, имаме различия по някои аспекти и това е много логично.” Заев допълни, че още на първата си среща с Пендаровски двамата ще обсъдят въпроса.

Вчера президентът Пендаровски в интервю за портала MКД.мk. заяви, че не е съгласен с предложението за включване на етническа принадлежност в личните карти, като посочи, че няма подобен пример в света, но няма сериозни аргументи за неподписване на подобен указ, ако законът бъде приет в парламента. Премиерът припомни, че политическата партия "Беса" даде и аргументира законовото предложение през 2019 г., когато бяха приети конституционните промени и че става въпрос за ангажименти между партиите в управляващата коалиция.

По думите на македонския премиер подготвяната стъпка е в духа на Договора от Преспа и в една „многоетническа държава, когато по-малките етнически общности са силни, не трябва да мълчим.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна