Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив, Белград, Задар и Клуж домакини на ЕП по волейбол за жени

Зала "Колодрума" ще приеме мачовете в Пловдив.
Снимка: Архив

Градовете Пловдив, Белград, Задар и Клуж бяха утвърдени за домакини на европейското първенство по волейбол за жени от 18 август до 4 септември, съобщиха от европейската централа.

На него ще участват 24-те най-добри отбора на Стария континент. Четирите държави домакини - България, Сърбия, Хърватия и Румъния, ще се опитат да повторят и дори да подобрят успеха на предишния турнир, приет от Турция, Полша, Унгария и Словакия.

Сърбия защитава титлата си и Белград ще бъде истинско "горещо място" на европейското първенство. През 2011 година там отборът спечели първата си титла, а атмосферата беше впечатляваща. За трети път столицата ще приеме финали на европейско за жени след 1975 и 2011 година. Белград ще е домакин на една група, четири осминафинала, два четвъртфинала, два полуфинала, както и на мачовете за първо и трето място.

Пловдив е друг голям волейболен "хъб" на Балканите. Местният Марица е многократен шампион и участник в Шампионската лига. България приема европейски първенства през 1950, 1981 и 2001 година, но за първи път Пловдив има честта да бъде в центъра на събитията. Градът се справи отлично с "балона" по участието на Марица в Шампионската лига и очакванията са организацията да бъде на топ ниво. Пловдив ще бъде домакин на една група, четири осминафинала и два четвъртфинала.

Клуж ще изпълни мечтата на Румъния да върне големия волейбол в страната, която за последно е приела турнира през 1963 година. Заедно със Задар градът ще бъде домакин на мачовете на една група от европейското.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна