Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинирането срещу Covid-19 да стане преди асистираната репродукция и планирана бременност

Снимка: http://shterevhospital.com

Все още няма достатъчно информация за възможните трайни последици след ваксинирането срещу Covid-19 при лечение, свързано с асистираната репродукция и бременност. Опасенията, че ваксинирането може да увреди фертилитета на двойката, обаче, на този етап определяме като неоснователни, защото няма нито едно клинично проучване, което да доказва тези твърдения. Това посочват от Медицински комплекс “Д-р Щерев” във връзка с зачестилите  въпросите от пациенти относно ваксинирането срещу при двойки, които планират бременност или процедура по асистирана репродукция,

Специалистите от Медицински комплекс “Д-р Щерев” базирайки се на препоръки, съобразени с научните изследвания в областта и с препоръките на водещите световни професионални организации препоръчват поставянето на ваксина да се случи преди планираните опити за зачеване. Препоръката засяга както жените, така и мъжете, като това важи и за жените със съпътстващи заболявания, които попадат в рискова група, както и тези, предразположени към усложнения при бременността.

По отношение на необходимостта да се отложи зачеването след ваксинация, се базираме на становището на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Според специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, най-разумно е да има отсрочване на процедурите по асистирана репродукция поне с няколко дни, след като е поставена и втората доза от ваксината. По този начин ще се даде време за формиране на имунен отговор, както и да се избегне съвпадение на процедурите по АРТ с евентуално неразположение след поставяне на дозата. Най-предпазливият подход е това отлагане да е до 2 месеца, тъй като и естеството на самите процедури изискват определено време за подготовката преди забременяване на двамата партньори.

Бременните жени, болни от Covid-19, са изложени на най-голям риск от по-тежко протичане на заболяването в сравнение с жените, които все още не са забременели. Това е и причината да смятаме, че е силно препоръчително жените, които планират зачеване, да си поставят ваксина, но преди стартирането на опитите. Това посочват още от Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Ако бременността е настъпила, поставянето на ваксина не е препоръчително, защото безопасността й все още не е потвърдена при бременни жени. Очакват се бъдещи клинични проучвания на фармакологичните компании в тази насока.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна