Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК очаква спад на петролните складови запаси с 400 млн. барела през 2021 г.

ОПЕК очаква складовите запаси на суров петрол да спаднат с около 400 милиона барела през 2021 г., според най-новите перспективи за търсене и предлагане, които се обсъждат на техническа среща във вторник, съобщиха двама източници от формацията "ОПЕК +", цитирани от Ройтерс.

Стойността е подобна на прогнозата на ОПЕК от преди месец за намаляване на петролните запаси с 406 млн. барела, и е част от това, което един от източниците на ОПЕК определя като "здравословен" баланс на търсенето и предлагането за 2021 година.

Експертите на "ОПЕК +", известни като Съвместна техническа комисия, се събират във вторник преди срещата на енергийните министри в четвъртък, за да определят по-нататъшната политика по отношение на петролните добиви.

По-рано днес президентът на Организацията на страните износителки на петрол - Диамантино Азеведо посочи в интервю за Ройтерс, че световният петролен пазар се е ребалансирал, след като пораженията върху търсенето, причинени от пандемията Covid-19, бяха ограничени от съвместното споразумение за ограничаване на добивите във формата "ОПЕК +".

"Цените на суровината са относително стабилни. Виждаме определен баланс между търсенето и предлагането," каза той и допълни: "Въпреки това, поради пандемичната ситуация, която светът преживява, и с настъпването на нови коронавирусни вълни, може да имаме ситуация на по-малко търсене поради въвежданите ограничения. Ваксинацията на населението по света срещу Covid-19 със сигурност ще увеличи търсенето".

Други ключови износители на ОПЕК, като Русия, която е част от формата "ОПЕК +", ще се срещат в четвъртък и се очаква да обсъдят допускането на около 1,5 милиона барела на ден обратно на петролния пазара, за да се отговори на търсенето, което вероятно ще бъде се засили по-късно през годината, след като ваксинационните програми наберат скорост.

Но Диамантино Азеведо, министър на минералните ресурси и петрола в Ангола, който в момента заема ротационото председателство на ОПЕК, предупреди, че всяко влошаване на пандемията може да накара производителите да ограничат отново производството.

В очакване на днешната среща на Съвместната техническа комисия на ОПЕК и срещата на енергийните министри във формата "ОПЕК +", няма съществени движение в цените на петролните пазари.

Фючърсите на петрола Брент се търгуват около $63,70 за барел - без съществена промяна спрямо вчерашното ниво на затваряне на пазара, докато фючъсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 0,2% към $60,80 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени