Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник отново тръгва фериботната линия от Силистра до румънския град Кълъраш

Снимка: Незабравка Кирова

След няколкогодишно прекъсване, Фериботен терминал Силистра възстановява своята дейност по фериботна линия от Силистра до румънския град Кълъраш от понеделник, 15-и март 2021 г., съобщиха от Пристанищна инфраструктура.

Очаква се това да реши проблемът на силистренци с преминаването на тежкотоварните камиони през населеното място.

От Агенция Пътна инфраструктура са дали поръчка на Областно пътно управление в Силистра да изпълни проект на Общината за поставяне на пътни знаци по обходния път на града, които ще пренасочват тежкотоварните автомобили от сухопътния граничен път, намиращ се в града, към изградения преди повече от десет години фериботен терминал.

Поставени са 38 знака на стойност 18 000 лева.

Работното време на фериботния терминал ще бъде в светлата част на денонощието - от 08:00 ч. до 20:00 ч.

Сагата на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове по улиците в града, чакащи да преминат граничния пункт с Румъния, започна през пролетта на 2016-та година и през последните пет години бяха проведени няколко протеста, като последният бе през ноември миналата година.

Преминаването на камионите през три важни и населени улици подлагаха на звуков терор живущите в тези райони. Трафикът им през населеното място създаваше и реална опасност за живота и здравето на хората. Проблем бе и замърсяването на околната среда.

Преди четири месеца смесена българо-румънска експертна комисия даде зелена светлина за възобновяване дейността на фериботния терминал, след като румънски превозвач изяви желание да я обслужва.

На самото ГКПП вече се раздават листовки, които уведомяват водачите на преминаващите тежкотоварни автомобили за новия маршрут.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна