Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Малко вероятен е "суперцикъл" на петролните цени с оглед на наличните запаси и предлагане

Международната агенция за енергетика (МАЕ)

Цените на петрола е малко вероятно да предизвикат драматичен и устойчив ръст въпреки процеса на ваксинация срещу Covid-19, който се очаква да повишат търсенето по-късно тази година, заяви в сряда Международната агенция за енергетика (МАЕ), съобщава Ройтерс.

"Рязкото поскъпване на петрола до близо 70 долара за барел доведе до спекулации за нов "суперцикъл" и задаващ се недостиг на петролни доставки. Нашите данни и анализ обаче предполагат друго", посочи МАЕ в своя редовен месечен доклад.

"Като начало, складовите запаси от петрол все още изглеждат достатъчно големи в сравнение с историческите им нива въпреки техния постоянен спад. В допълнение към тях, в резултат на ограничените доставки от страна на формата "ОПЕК +" се натрупа огромно количество резервен производствен капацитет“, отбелязва базираната в Париж енергийна агенция.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известна като групата "ОПЕК +", до голяма степен запази през този месец ограниченията си за производство на петрол, което доведе до силно поскъпване на черното злато и накара някои инвеститори да започнат да говорят за нов "суперцикъл" - голямо многогодишно покачване на цените.


"Перспективата за по-силно търсене и продължаващото ограничаване на производството на "ОПЕК +" предполагат рязък спад в складовете петролни запаси през втората половина на годината", отбеляза МАЕ в своя нов доклад, но допълни: "Засега обаче в резервоарите и под земята има повече от достатъчно петрол, за да се поддържа адекватно предлагане на световните петролни пазари".

МАЕ смятат, че глобалното потребление на петрол няма да достигне нивата от преди коронавирусната пандемия до 2023 г.

Агенцията очаква глобалното търсене на суров петрол да се увеличи с 5,4 млн. барела на ден, достигайки 96,4 млн. барела на ден през 2021 г. Ако търсенето отговаря на очакванията на МАЕ, то ще възстанови 60% от загубите, отчетени от началото на пандемията през миналата година.

Световните доставки на петрол са се увеличили с 590 хил. барела на ден, за да достигнат 93,6 млн. барела дневно през януари, водени от увеличението на производството извън страните от формата "ОПЕК +". Агенцията очаква страните извън картела да увеличат производството на петрол с 830 хил. барела на ден през 2021 г. в сравнение с предходната година.

Според IEA световните подразбиращи се акции се ускоряват от 1,56 милиона барела на ден през

Междувременно петролните фючърси поевтиняват в сряда за четвърта поредна сесия на търговия с оглед на опасенията, че забавянето на ваксинацията срещу Covid-19 в Европа може да отложи във времето очакваното възстановяване на икономиките и на потреблението на петрол.


Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават през европейска търговия в сряда с 0,4% към $68,15 за барел, отстъпвайки за пореден ден от ценовия връх на 8-и март около $71,38 (най-високо ниво от началото на януари 2020 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през април се понижават с 0,3% към $64,60 за барел, като и те отстъпват спрямо многогодишния връх на 8-и март около $ 67,98 за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

По-рано през днешната търговия петролните фючърси отбелязаха плах растеж, след като късно снощи Американският петрол институт отчете намаляване на петролните складови запаси в САЩ с 1 млн. барела през последната седмица до 12-и март при очакванията за ново силно повишение.

Оповестеният днес последен месечен доклад на МАЕ обаче ограничи това първоначално поскъпване на петрола, като инвеститорите отново насочиха вниманието си към забавения темп на ваксинация в Европа, след като редица страни начело с Германия, Франция и Италия спряха временно имунизацията с ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна