Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фейсбук" и "Гугъл" планират два нови транстихоокеански подводни кабела

Подновдни кабели ще свържат директно Западното крайбрежие на САЩ с Индонезия и Сингапур

"Фейсбук" (Facebook Inc.), "Гугъл" (Google LLC) и регионални телекомуникационни компании обявиха в понеделник плановете си да свържат Западното крайбрежие на САЩ със Сингапур и Индонезия чрез два нови подводни кабела, повишавайки по този начин капацитета за интернет връзка между регионите.

Новите транстихоокоеански кабели, наречени Echo и Bifrost, ще бъдат първите, преминаващи през нов маршрут, пресичащ Яванско море, и ще увеличат общия подводен капацитет с около 70%",  съобщи за Ройтерс вицепрезидент на "Фейсбук" за мрежови инвестиции, Кевин Салвадори.

Той отказа да уточни размера на инвестицията, но посочи, че това е "много съществена инвестиция за нас в Югоизточна Азия".

Двата кабела ще бъдат първите, които директно свързват Северна Америка с някои от основните части на Индонезия и ще увеличат свързаността за централните и източните провинции на четвъртата по население държава в света.

Докато "Фейсбук" инвестира и в двата кабела, Google инвестира само в Echo, което според компанията е първият по рода си кабел, който директно ще свързва САЩ със Сингапур.

Салвадори каза, че кабелът Echo се изгражда в партньорство с Google Alphabet и индонезийската телекомуникационна компания XL Axiata и трябва да бъде завършен до 2023 г.

Подводният кабел Bifrost, което се изгражда в партньорство с Telin, дъщерно дружество на индонезийския Telkom, и сингапурският конгломерат Keppel, трябва да бъдат завършени до 2024 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени