Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев съобщи за влошена ситуация със сигурността в Източна Украйна

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес, че е разговарял с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отновно „системното влошаване“ на ситуацията със сигурността в Източна Украйна и Крим заради Русия, предаде Ройтерс.

Киев и Москва през последните седмици се отправят взаимни обвинения заради ръста на насилие в източния регион Донбас, в който украински военни и подкрепяни от Русия сили водят конфликт, взел 14 000 жертви от 2014 г. по оценка на Киев.

От своя страна Кремъл обяви днес, че скорошното движение на руски бойци и военна техника край границите с Украйна има за цел да обезпечи сигурността на Русия и не е заплаха за никого.

По-рано тази седмица шефът на украинския Генщаб обвини Москва, че струпва сили край общата граница и съобщи, че проруските сепаратисти системно нарушават примирието в Източна Украйна на фона на увеличаващо се напрежение. 

„Русия премества въоръжени сили в пределите на своята територия по свое усмотрение. Това не трябва да безпокои никого, това не представлява за никого никаква заплаха“, настоя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снощи телефонен разговор проведоха председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили и украинският му колега Руслан Хомчак. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени