Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Дойчинова: Личният почерк отличава добрия журналист от масата (трета част)

Говорят експертите по темата, които има какво да кажат за добрата, чистата журналистика и които ще оценяват кандидатите в конкурса WebReport  на най-големия интернет портал Dir.bg

Продължение на интервюто. Първите две части можете да видите тук и тук:

- Има ли начин да се справим с фалшивите новини, които ни заливат и какъв е?

- Чрез здравословното съмнение. Проверката на източника и собствения здрав разум са най-големите "трепачи" на фалшиви новини. Масово хората повтарят "опорни точки", а не мислят. Манипулацията чрез страх е най-лесна, затова e и толкова честа.

- COVID-19 ни постави в невъобразима преди това ситуация, в която медиите се оказаха в позицията на изключително важен източник на информация, който налага дневния ред. Промени ли се средата през последната година според Вас?

- Да, категорично хората започнаха да търсят повече новини, свързани с COVID-19 и да вярват основно на фалшивите. За съжаление социалните мрежи, като усилващ канал за всички публикации, чрез алгоритмите си дава предимство на онзи шум, който свърза заболяването с 5G, а ваксинирането с чипиране. Смешно е и е жалко. И най-добрата медия с чиста репутация не е повод за цитиране, а за мислене и набиране на информация от различни източници. За щастие се появиха и медии, като цитираната Healthnews.bg като антидот за прибързаните приказки.

Има и още нещо важно, което отчитам като грешка - прекаленото отразяване на изявите на НОЩ от първите месеци вся твърде много паника. Медиите трябваше да се дистанцират и да бъдат по-критични към ставащото и по-аналитични по отношение на адекватността на мерките, спрямо гражданските права и свободи.

- Какво бихте посъветвали един студент по журналистика в първи курс?

- "Бъдете смели, ярки и любопитни. Не бързайте, анализирайте и тогава творете. Журналистиката никога не е била лесна професия, но у нас я превръщат в "лека". Предстоят ви битки, но си струва."

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени