Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Ford с 10% след продължаващи проблеми заради недостига на техночипове

Акциите на "Форд" (Ford Motor) поевтиняват с близо 10% на пазара на акции на Уолстрийт въпреки силен финансов отчет за първото тримесечие, тъй като автомобилния гигaнт предупреди за продължаващи проблеми с производството заради недостига на полупроводникови компоненти.

Късно снощи Ford отчете изненадващо висока коригирана печалба от $0,89 за акция, надвишавайки четирикратно осреднените очаквания на анализатори и икономисти. Продажбите на автомобили през първото тримесечие също надвишиха средните прогнози, въпреки че компанията продаде 1,062 млн. броя, или с 5,68% по-малко, отколкото през същия период на 2020 г.

Американската автомобилна компания обаче предупреди, че недостигът на полупроводникова техника може да остане в сила и през второто тримесечие на 2021 г. и да продължи да влияе негативно на предлагането.

С оглед на това Ford намали рязко очакванията си за коригираната печалба за цялата 2021 г. до диапазон между 5,5 и 6,5 млрд. долара от предишна оценка за печалба между 8 и 9 млрд. долара,  включително по-малка печалба с 2,5 млрд. долара поради недостига на технологични чипове. Компанията също така заговори за допълнителни съкращения на производството на автомобили.

През март Ford Motor беше принудена да спре временно работата в редица свои заводи заради проблеми, свързани с недостига на полупроводникови компоненти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна