Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима дебютанти в отбора на Шотландия за Евро 2020

Стив Кларк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът Стив Кларк повика за първи път триото Били Гилмор, Нейтан Патерсън и Дейвид Търнбул в състава на Шотландия за европейското първенство по футбол, което е първи международен форум за тима от Мондиал 98.

19-годишните Гилмор и Патерсън плюс обявеният за най-добър млад играч на сезона в Шотландия – Търнбул, на 21 години, влязоха в разширения състав от 26 футболисти. Шотландия приема Чехия и Хърватия на „Хемпдън Парк“, а между мачовете с тях отборът пътува до „Уембли“ за визита на Англия през юни. Кларк преди отказваше да вика полузащитника на Челси Гилмор за световните квалификации през март, но младокът впечатли с изявите си в три скорошни старта за „сините“ във Висшата лига.

Патерсън е друг от обещаващите млади таланти, като мениджърът му в Рейнджърс Стивън Джерард определи защитника за „един от най-бляскавите таланти на позицията десен бек“. В разочароваща кампания за Селтик, Търнбул е един от малкото блеснали футболисти в състава след идването си от Мъдъруел през август.

 Джеймс Форест от „детелините“ се завръща в националния отбор след година лечение, докато Райън Фрейзър от Нюкасъл е включен, въпреки че наставникът на „свраките“ Стив Брус заяви, че ще бъде рисковано да бъде в групата за Евро 2020 поради факта, че не е тренирал от март насам заради проблем в слабините.

Райън Джак, Кени Маклийн и Оли Макбърни вече отпаднаха от сметките заради травми. Плеймейкърът на Фарензе Райън Галд отсъства, въпреки че бе определен за играч на месец април в Португалия.

Съставът на Шотландия:

Вратари: Дейвид Маршал, Крейг Гордън, Джон Маклафлин

Защитници: Лиъм Купър, Деклан Галахър, Грант Ханли, Джак Хендри, Скот Макена, Стивън О‘Донъл, Нейтан Патерсън, Анди Робъртсън, Грег Тейлър, Кийран Тиърни

Полузащитници: Стюарт Армстронг, Райън Кристи, Калъм Макгрегър, Дейвид Търнбул, Джон Флек, Джон Макгин, Били Гилмор, Скот Мактомини

Нападатели: Райън Фрейзър, Джеймс Форест, Кевин Нисбет, Че Адамс, Линдън Дайкс. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна