Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР преразгледа икономическата си прогноза за Испания

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) преразгледа последните си икономически прогнози за Испания, приближавайки се до оценката на други международни организации, които сочат бързо възстановяване на брутния вътрешен продукт за тази и следващата година. Испанската икономика е най-пострадалата от пандемията сред страните от Eврозоната.

"От съществено значение е бързото предприемане на адекватни и социално приемливи мерки, за да се гарантира финансовата устойчивост на пенсионната система", се казва в прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се призовава за "надеждна" стратегия за коригиране на високото ниво на публичния дълг. Ако разходите за пенсии не бъдат контролирани, той може да скочи до 171% от БВП до 2050 г. Прогнозата за растеж през тази година е до 5,9%, а през следващата 6,3 на 100 .

 Правителствената прогноза и тази на МВФ са по-оптимистични, но и трите са категорични, че възстановяването на испанската икономика ще настъпи в края на следващата година.

ОИСР препоръчва на правителството незабавно да изплати пряката помощ за компании, които изпитват финансови затруднения заради пандемията, но имат добри шансове да бъдат отново печеливши. Настоява и стимулите за преждевременно пенсиониране да бъдат намалени, а броят на вноските за пълна пенсия увеличен.

Прогнозата за дефицита е 5,4% през 2022 г., а съотношението на публичния дълг, което достигна 120% от БВП през миналата година,  се очаква да не падне повече от 117,4% през следващата. Рекордната в момента безработица най-вероятно ще спадне до 14,7% през 2022 година, но все още ще е по-висока от времето преди пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени