Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отново чества Деня на въоръжените сили без голям парад

Облечен в униформа на Военновъздушните сили крал Фелипе Шести направи преглед на войските.
Снимка: Ройтерс

Испания чества Деня на въоръжените сили. За втора поредна година той се отбелязва без голям военен парад заради пандемията. Облечен в униформа на Военновъздушните сили крал Фелипе Шести направи преглед на войските.

В Мадрид в присъствието на около 500 души Крал Фелипе Шести и кралица Летисия приеха парада на малкото военни, които участваха в церемонията и отдадоха почит към загиналите за свободата на Испания. За да се избегне струпването на много хора, в страната нямаше паралелни събития.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес, вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка , членовете на военното ръководство и Министерството на отбраната, наблюдаваха заедно с кралското семейство бойните самолети, които прелетяха над столицата, рисувайки националния флаг. Под мотото "Традиция и иновации"

Денят на въоръжените сили завърши с видео конферентна връзка на крал Фелипе Шести с различни военни части, като корабът Хуан Себастиан Елкано , който обикаля Земята в знак на почит към 5-тото столетие от делото на мореплавателя Фернандо Магелан и капитана на екипажа му Елкано.

Военният министър Маргарита Роблес обърна внимание на помощта на армията по време на пандемията при изграждането на болници,транспортирането на възрастни хора, при почистването на снега по време на бурята Филомена и миграционната криза в Сеута.

"Въоръжените сили показаха, че са там, където трябва да бъдат, като пазят териториалната цялост на Испания и помагат на най-уязвимите", каза Роблес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени