Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на Г-7 ще подкрепят въвеждането на минимален глобален корпоративен данък

Снимка: www.g7uk.org

Финансовите министри и централните банкери от групата на седемте богати държави, известни като Г-7, ще се ангажират тази седмица да продължат да подкрепят техните икономики при излизането им от коронавирусната пандемия, като в същото време ще постигнат "амбициозно" споразумение за минимален глобален корпоративен данък, показва проект на съвместно комюнике, цитиран от Ройтерс и други медии.

Групата ще посочи, че категорично подкрепят усилията на Г-20 за постигане на съгласие за глобална минимална ставка на корпоративния данък и ще подчертае колко е важно да се определи къде ще се облагат мултинационалните корпорации.

Представителите на Г-7, които трябва да се срещнат в Лондон на 4-ти и 5-и юни, също така се очаква да кажат, че след като икономическото възстановяване от Covid кризата бъде добре установено, те ще трябва "да осигурят дългосрочна устойчивост на публичните финанси" - знак за постепенно оттегляне на публичната подкрепа.

Освен това те ще се ангажират да използват ценообразуването на отделяните въглеродни емисии като "лост на политиката за вграждане на изменението на климата при разработването на политики".

Освен това лидерите на най-развитите икономики ще отбележат, че дигиталните валути на централните банки могат да действат като "актив за ликвиден сетълмент (разплащане) и котва в платежната система".

Групата Г-7 включва САЩ, Япония, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Канада и ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна