Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно дъно на турската лира след призив на Ердоган за намаляване на лихвите

В сряда турската лира поевтиня до ново рекордно дъно, след като президентът Реджеп Ердоган призова за намаляване на лихвите в страната през следващите два месеца и каза, че той е разговарял по този въпрос с новия управител на централната банка, съобщава Ройтерс.

Лирата, която е една най-слабо представящите се валути  на развиващите се пазари през тази година до голяма степен благодарение на предполагаемото политическо вмешателство в политиката, се срина в началото на търговията в сряда с около 4% до ново историческо дъно от 8,88 лири за един щатски долар, преди да възстанови част от първоначалните загуби, опитвайки стабилизация около 8,60 нивото.

"Говорих с управителя на централната банка  - със сигурност трябва да намалим лихвените проценти", заяви Ердоган в телевизионно интервю за държавната телевизия TRT Haber късно вечерта във вторник.

Реджеп Ердоган

"За това трябва да видим дали през юли или август да започне намаляване на лихвените проценти", каза още той и добави, че понижаването на лихвите ще вдигне тежестта върху инвестициите и ще помогне за възстановяването от коронавирусната пандемия.

Ройтерс напомня, че честите призиви на Ердоган за по-ниски разходи по заемите (за по-ниски лихви) и внезапното отстраняване на трима ръководители на централната банка за по-малко от две години подкопаха надеждността на турската валута и я направи страна по-уязвима за висока инфлация и финансова криза.

От средата на март насам турската лира се обезцени с около 16%, след като Реджеп Ердоган, самоопределил се като "враг на лихвените проценти", свали от власт последния уважаван шеф на централната банка, който поддържаше провеждането на строга парична и лихвена политика (политика на по-високи лихви).

Оттогава новият управител на банка Шахап Кавджъоглу поддържа основен лихвен процент от 19%, въпреки че анализаторите очакват неговото намаляване през третото тримесечие на годината. Инфлацията в страната обаче се повиши над 17 на сто, а обезценяването на местната валута засили ценовия проинфлационен натиск посредством вноса.

Турската лита загуби почти половината от стойността си за последните три години и отново започна да поевтинява през миналата седмица поради опасения относно глобалната инфлация и опасността от предсрочни избори в страната.

В сряда вниманието ще бъде насочено към ръководството на централната банка, на Турция, което ще проведе разговори с инвеститори, за да се обсъди банковата политика и икономическите перспективи.

Междувременно турската икономика се възстанови по-добре от повечето други от коронавирусната криза и се очаква тази година трябва да нарасне с около 5 на сто.

Външният дълг и дефицитът по текущата сметка обаче остават големи, а резервите в чуждестранна валута са силно изчерпани след скъпи пазарни интервенции през миналата година. В допълнение към тези рискове, ограниченията за пътуване заради пандемията могат да провалят още един туристически сезон и да ограничат голям част от чуждестранните приходи.

"Перспективите за намаляване на лихвените проценти на централната банка за съжаление водят до рязък спад на турската лира", написа в туитър Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси. "Това падане на лирата означава по-затегнати финансови условия и по-слаб икономически растеж", добави той.

Следващите редовни заседание на Турската централна банка с насрочени за 14-ти юли и за 12-ти август.

Графика турска лира/американски долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна