Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума е осъден на 15 месеца затвор

Джейкъб Зума в комисията, която го разследва - Йоханесбург, юли 2019

В историческото решение най-висшият съд на Южна Африка осъди бившия президент на страната Джейкъб Зума на 15-месеца затвор за неуважение към съда, след като той отказа да се яви пред разследващите.

На Зума беше наредено да се предаде в рамките на пет дни, в противен случай на полицията ще бъде заповядано да го арестува и заведе в затвора.

Решението създава прецедент за Южна Африка - и еталон за континента - като вкарва бивш държавен глава в затвора, тъй като не е отговорил на разследване за корупция.

"Обявено е, че г-н Джейкъб Гедлейхлекиса Зума е виновен за престъплението неуважение към съда," каза съдията от Конституционния съд Сиси Хампепе.

„Никой човек не е над закона.“

79-годишният Зума е обвинен, че е позволил ограбването на държавната хазна по време на почти деветгодишния си престой на поста, който приключи катастрофално през февруари 2018 г., когато управляващият Африкански национален конгрес (AНК) го принуди да напусне.

Преди да напусне поста, той реагира на нарастващия натиск, като създаде разследваща комисия, оглавявана от заместник-главния съдия Реймънд Зондо.

В продължение на години Зума спъваше работата на комисията.

Той свидетелства само веднъж, през юли 2019 г., и обвини Зондо в пристрастност.

След това той игнорира няколко покани за повторно появяване, включително разпореждане на Конституционния съд през януари, като в някои случаи се позовава на медицински причини и подготовка за нов процес за корупция.

Зума се представи пред съда отново за кратко през ноември, но си тръгна, преди да бъде разпитан и раздразненият от поведението му Зондо поиска от Конституционния съд да се намеси.

"Този вид незачитане и непокорство са незаконни и ще бъдат наказани ", каза Хампепе.

"Не ми остава друга възможност, освен да осъдя г-н Зума на лишаване от свобода, с надеждата, че това изпраща недвусмислено послание ... върховенството на закона и правораздаването надделяват."

Тя каза, че Зума, като бивш държавен глава, е бил наясно със закона, но въпреки това се е поставил "в грубо нарушение" на съдебна заповед. "Решението постановява наказание лишаване от свобода за срок (от 15 месеца)", заяви тя.

Тя нарежда на Зума да се предаде на полицията в Йоханесбург или в Нкандла, град в югоизточната провинция Ква-Зулу Натал, където той има дом, в рамките на пет календарни дни. Ако „г-н Зума не се представи ... министърът на полицията ... трябва в рамките на три календарни дни след изтичането на определения срок ... да предприеме всички необходими и допустими по закон стъпки, за да се увери, че г-н Зума е предаден на поправителен център, за да започне да изтърпява присъдата ", каза съдията.

По-голямата част от разследването на комисията за корупция включва трима братя от богатото индийско бизнес семейство Гупта, които са спечелили доходоносни държавни поръчки и дори са били в състояние да избират министри от кабинета.

Отделно срещу Зума има 16 обвинения за измама, подкуп и рекет, свързани с покупка на изтребители, патрулни кораби и военна екипировка от 1999 г. от пет европейски оръжейни фирми за 30 милиарда ранда, което е еквивалент на близо 5 милиарда долара.

По време на покупката Зума беше заместник на президента Табо Мбеки. Той е обвинен в приемане на подкупи на обща стойност четири милиона ранда от една от фирмите - френският оръжеен гигант Thales.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!