Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията в Южна Африка излиза на улицата в опит да овладее безредиците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Южна Африка се опитва да разположи около 25 000 военнослужещи, за да овладее безредиците, продължаващи вече шести пореден ден, на фона на опасенията от недостиг на храни и горива, тъй като прекъсването на доставките от земеделието, производството и рафинирането на петрол започна да се отразява болезнено.

Седемдесет и двама души са починали и над 1200 души са арестувани, според официални данни, откакто бившият президент Джейкъб Зума започна да излежава 15-месечна присъда, предизвиквайки протести, които бързо излязоха извън контрол. Разграбването е засегнало веригите за доставки и транспортните връзки, особено в югоизточната провинция Квазулу-Натал, което доведе до срив в снабдяването със стоки и услуги в цялата страна.


Правителството съобщи, че в сряда са регистрирани 208 инцидента с грабежи и вандализъм, докато броят на въоръжените сили на терен се е удвоил до 5000.

Но по-късно министърът на отбраната Носививе Маписа-Нкакула заяви пред парламента, че е „подала молба за разполагане на плюс-минус 25 000“ войници.

Разполагането на войските се разрешава от президента

Тя не каза кога допълнителните войски ще бъдат на улицата.

Правителството беше под натиск да увеличи войниците на терен, за да овладее бързо насилието, което подрива и без това затруднената икономика.

Регулаторният орган за потребителски стоки в страната изчисли, че са

разграбени над 800 магазина

за продажба на дребно.

Президентът Сирил Рамафоса се срещна с лидери на политически партии и предупреждава, че в някои части на страната "скоро може да липсват основните стоки след прекъсване на веригите за доставка на храни, горива и лекарства". Държавният логистичен оператор Тransnet обяви в сряда "форсмажорни обстоятелства“ - извънредна ситуация извън неговия контрол - на ключова железопътна линия, която свързва Йоханесбург с брега заради безредиците.

В пристанищния град Дърбан стотици хора се наредиха на опашки пред магазините за хранителни стоки часове преди да отворят, а колони автомобили се образуваха и пред бензиностанциите.

Във вторник най-голямата рафинерия в страната SAPREF затвори завода си в Дърбан, отговорен за една трета от доставките на гориво в Южна Африка.

„Неизбежно е, че ще имаме недостиг на гориво през следващите няколко дни или седмици“, каза Лейтън Брад от Автомобилната асоциация.

В община Совето в Йоханесбург

хлябът се продаваше от камион

за доставка пред голям търговски център, тъй като магазините бяха или ограбени, или затворени поради опасения от вандализъм.

Грабежите "сериозно компрометираха енергийната ни сигурност и продоволствената сигурност", каза Бонанг Мохале, ректор на Университета на Свободната държава. Насилието също така наруши разпространението на ваксината срещу коронавирус и доставките на лекарства до болниците, каза Мохале.

Кристо ван дер Рийд, изпълнителен директор на най-голямата организация на земеделските производители, AgriSA, заяви, че производителите са затруднени да пуснат реколтата на пазара заради логистичните проблеми.


Той предупреди, че ако законът и редът не бъдат възстановени скоро,

"ще имаме масивна хуманитарна криза".

В Квазулу-Натал, основният регион за отглеждане на тръстика, горят полета със захарна тръстика, а другаде бяха откраднати говеда.

Първоначално Рамафоса разположи едва 2500 войници в началото на седмицата, за да помогне на претоварените полицейски сили, преди плановете бързо да се променят, за да се стигне до броя от 25 000.

Но местните жители започнаха да се самоорганизират в групи за защита на инфраструктурата в своите квартали.

Група оператори на маршрутни микробуси се въоръжиха с тояги и огнестрелни оръжия в сряда и

жестоко биха заподозрени грабители

в предградието Вослорус, югоизточен Йоханесбург.


Кадрите на тълпи от грабители, които изнасят хладилници, големи телевизори, микровълнови фурни и сандъци с храна и алкохол, са шокиращи за много южноафриканци. Новият крал на зулусите Мисузулу Зулу заяви, че насилието е донесло "голям срам" на неговия народ.

„Този хаос унищожава икономиката и най-много ще страдат бедните“, предупреди монархът, който има морално влияние върху зулусите, но няма изпълнителни правомощия.

"Това е безпрецедентна икономическа вреда, която се нанася", съгласи се Мохале. Грабежите бързо последваха протестите заради затвора на бившия президент, на когото някои основните избиратели на управляващия АНК гледат като защитник на бедните. Наричан "тефлонов президент", Зума получи присъдата на 29 юни от Конституционния съд за отказ на заповед да се яви пред комисия, разследваща корупцията, която се разпространи при неговата администрация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!