Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната академия в София ще може да ползва ресурсите на БАН в обучението по киберсигурност

Снимка: Добромир Видев

Военната академия в София ще може да ползва ресурсите на БАН в обучението по киберсигурност. Това става възможно, след като двете институции подписаха споразумение за сътрудничество.

Към новата бакалавърска програма „Киберсигурност“ вече има интерес, заявява началникът на военната академия генерал-майор Груди Ангелов.

„В момента много хора тръгнаха да правят магистърски, бакалавърски програми, но те не са само АйТи специалисти тези хора. Те трябва да познават системата и защитата на националната сигурност. Няма по-добро място от Военната академия това да стане. Това започва от тази учебна година, все пак сме в началото на кандидатстудентската кампания. Подбора - трябва да бъдат хора, които имат необходимите знания и умения по математика и информатика“, каза Ангелов.

Академик Юлиан Ревалски каза, че като начало БАН ще предостави специалистите, които ще преподават. Програмите са готови, обясни той:

„Нашите лаборатории ще бъдат отворени за възпитаниците на Военна академия, включително и за момента поне все още най-големият супер компютър в България „Авитохол“, се намира при нас, така че той ще бъде също на разположение плюс, разбира се, другите лаборатории, които са необходими“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени