Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи горещини ще обхванат отново Италия

Фонтан Пиаца Кастело, Милано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метеорологичните прогнози за Италия предвиждат най-горещата лятна седмица – до близо 48 градуса по Целзий в южната половина от страната. В осем града се очаква да бъде обявен червен код. 

Африканският антициклон наречен от италиански метеоролози "Луцифер", ще обхване Апенинския полуостров през следващите часове. Супер горещата вълна се очаква да продължи включително до неделя.

За  Министерството на здравеопазването ситуацията е за червен код от максимално ниво 3. Той ще засяга на първо време градовете от южна и централна Италия с Рим включително заедно с Бари, Кампобасо, Риети, Фрозиноне, Латина, Палермо и Перуджа.

Според прогнозите, антициклонът ще е по-силен от предишния от преди 10 дни. когато горещата  вълна обхвана южната и централна част от страната, а сега ще достигне  и северната. При 43 градуса тогава, положението бе много тежко: пясъкът по плажовете бе като нажежена  жарава, морската вода топла като в минерален басейн, от всеки предмет се излъчваше горещина, включително и от мебелите, самозапалваха се ниви.

Освен, че е опасна за хората, горещата вълна унищожава културите и води до стрес на селскостопанските животни, уточниха специалисти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна