Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски здравни власти препоръчват Covid ваксинация на всички подрастващи на възраст 12-17 години

Снимка: БГНЕС

Германският консултативен комитет за ваксини (SITKO) актуализира в понеделник своите насоки, препоръчвайки на всички деца и юноши на възраст между 12 и 17 години да се постави ваксина срещу Covid-19, като се позова на допълнителни данни за безопасност и на повишените рискове, свързани с по-заразния Делта варианта на коронавируса, съобщава Ройтерс.

По-рано STIKO разреши ваксинирането на населението срещу Covid-19, но ограничи препоръката си до подрастващи с вече съществуващи медицински състояния и тези с по-висок риск от развитие на по-тежки симптоми на коронавирус.

Днес STIKO заяви, че препоръката му се основава на нови данни от ваксионационната програма в САЩ, както и на математическо моделиране, показващо, че децата от тази възрастова група са изложени на значително по-висок риск от инфекция с варианта Делта на коронавируса.

"След внимателна оценка на тези нови научни наблюдения и данни STIKO стигна до заключението, че според настоящите познания, предимствата на ваксинацията надвишават риска от много редки странични ефекти от подобна ваксинация", посочва от Германският консултативен комитет за ваксини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна