Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика нарасна с 1,6% на тримесечна и с 9,8% на годишна база през второто тримесечие

Германската икономика нарасна с 1,6% през второто тримесечие, заличавайки голяма част от спада с 2,0% през първото тримесечие, който беше провокиран от поредната коронавирусна вълна и свързаните с нея противоепидемични мерки в началото на 2021 г.

Това показват окончателни данни на немската федерална статистика Destatis, които са по-добри от предварителната оценка за растеж на водещата европейска икономика през периода април-юни с 1,5 на сто.

Destatis обаче отчита, че спрямо последното тримесечие на 2019 г. (преди началото на коронавирусната криза) германското икономическо производство през второто тримесечие на 2021 г. е все още с 3,3% по-ниско.

Графика на БВП на тримесечна база (тримес./тримес.)


Подкрепа за по-добрия от очакваното растеж през второто тримесечие оказват солидните потребителски разходи, които нарастват с 3,2% спрямо началото на годината, както и повишаването с 1,8% на държавните харчове. Инвестициите също са малко по-високи спрямо първото тримесечие, като инвестициите в оборудване и тези в строителство се повишиха с по 0,3 на сто.

Търговията с останалите държави също отбеляза увеличение спрямо първото тримесечие, като износът на стоки и услуги се повиши с 0,5%, но вносът нарасна по-силно с 2,1%.

Спрямо година по-рано БВП на Германия нарасна през второто тримесечие с 9,8% след спад с 3,3% през първите три месеца на 2021 г. и след като точно година по-рано (през второто тримесечие на 2020 г.) германската икономика се сви с цели 11,3% с оглед на първоначалния шок от коронавирусната пандемия и въведените заради нея по това време строги противоепидемични мерки и локдауни.

Графика на БВП на годишна база (г./г.)


Данните на годишна база също претърпяха възходяща ревизия спрямо предходната оценка на Destatis за нарастване на БВП през второто тримесечие с 9,6 на сто.

Вътрешното потребление нарасна силно спрямо второто тримесечие на 2020 г., като потребителските разходи през април - юни 2021 г. се повишиха с 6,0%, докато потребителските разходи се увеличиха с 3,7%. Значителен ръст с цели 20,4% отбелязаха през второто тримесечие на настоящата година инвестициите в оборудване, следвайки рязкото им свиване точно преди година. Инвестициите в строителство пък се повишиха на годишна база с 2,9 на сто.

Износът на стоки и услуги от Германия нарасна през второто тримесечие с цели 26,5% спрямо година по-рано, докато вносът в страната се повиши с 20,1 на сто.

След като редица икономически сектори регистрираха двуцифрени спадове през второто тримесечие на 2020 г., производството в почти всички се увеличи значително през второто тримесечие на 2021 г. Най-голям подем отчете промишленото производство, което нарасна с 21,9%, следвано от търговията, транспорта, хотели и ресторанти (повишение с 11,0%) и доставчици на обществени услуги, образование и здравеопазване (ръст с 10,2%). Сравнително слабо увеличение на брутната добавена стойност от 0,5 % беше отчетено в строителната индустрия.

Въпреки солидните данни на Destatis за второто тримесечие, немската централна банка Bundesbank предупреди ден по-рано, че икономическият растеж в Германия през настоящата година може да не оправдае заложените прогнози, тъй като възраждането на коронавирусната пандемия може да постави под неочаквано напрежение върху икономиката.

Бундесбанк: Германският икономически растеж може да пропусне заложените за годината прогнози.

На този етап обаче бизнес активността във водещата европейска икономика и в цялата еврозона продължават да отчитат добра експанзия, показват резултати от последното проучване на агенция Markit за август.

Запазване на солидната бизнес експанзия в еврозоната и през август
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна