Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ЦРУ се е срещнал тайно с лидера на талибаните в Кабул

Уилям Бърнс. директор на ЦРУ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс е имал вчера тайна среща в Кабул с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар, съобщава във вторник "Вашингтон пост".

Според правителствени източници, цитирани от изданието, двамата са провели среща лице в лице, като това е първата подобна среща на най-високо ниво, откакто талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан.

Подробностите за техните разговори не бяха разкрити, като срещата се случва на фона на изтеглянето на американски и други западни военни сили от Афганистан, чийто срок изтича в края на месеца.

От ЦРУ отказаха да коментира срещата с талибаните, но дискусията вероятно е включвала предстоящия краен срок до 31 август, когато американските военни трябва да приключат въздушния транспорт извън азиатска държава на американски граждани и афганистански съюзници.

Молла Абдул Гани Барадар (в средата) - съосновател на талибанското движение, със сподвижници, на конференция в Москва, 18 март 2021 г. Снимка ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна