Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 8 ранени след атака на хути с дрон на летище в Саудитска Арабия

Летище "Абха" в Саудитска Арабия
Снимка: Ройтерс

Най-малко осем души са били ранени при удари на шиитските въоръжени екстремисти „Хути” с дрон на летище "Абха" в Саудитска Арабия, като има повреден и пътнически самолет, съобщи саудитската държавна телевизия, цитирана от агенция Ройтерс.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, бореща се с хутите в Йемен, заяви по-рано, че е прихванала техен дрон със саудитска ПВО система, който е бил насочен към международното летище "Абха", разположено в югозападната част на кралството.

Телевизия Ekhbaria съобщи, че втори въоръжен дрон е бил прихванат, но отломките му са ранени осем души и са повредили пътнически самолет на летището. Така в рамките на 24 часа хути от Йемен обстрелваха саудитското летище.

Хутите не поеха отговорност за нападението, но групировката, близка до Иран, редовно обстрелва с дронове и ракети цели в Саудитска Арабия.

Водената от Риад военна коалиция се намеси в Йемен през 2015 г., подкрепяйки силите на сваленото правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади в борба с хутите, напомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени