Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 1%, след като ураганът Айда блокира работата на рафинериите

Петролът поевтинява с около 1% по време на търговията във вторник с оглед на опасения, че ураганът Айда, който причини прекъсвания на електрозахранването и наводнения в Луизиана, ще намали търсенето на суров петрол от петролните рафинерии в Мексиканския залив

В същото време водещите световни производители от формата "ОПЕК +" планират да увеличат добива на черното злато.

Поевтиняването на петрола се дължи и на оповестените по-рано през деня слаби данни за промишлената и активността в сферата на услугите на Китай през август.

Влошаване на икономическата картина в Китай през август след свиване на сектора на услугите

Октомврийските фючърсите на петрола Брент поевтиняват през следобедната европейска търговия с 1,1% към 71,45 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 1,2% към 68,40 долара за барел.

С днешното си понижение петролните фючърси са на път да отбележат първи месечни загуби от март насам.

Производителите оценяват щетите и започват да възобновяват производството в Мексиканския залив, като вероятно ще отнеме малко повече време, докато преработката на суров петрол се върне към нормалните нива, "тъй като първо трябва да се проверят рафинериите за повреди, а след това всички щети да бъдат поправени“, посочи пред MarketWatch Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank.

"Ако производството на петрол се възстанови по-бързо от търсенето на суровината от рафинериите, запасите от суров петрол ще се увеличат. Предстоящите данни за американските складови запаси със сигурност ще бъдат повлияни значително от урагана "Айда", добави той.

Бюрото за безопасност и околна среда на САЩ изчисли в понеделник, че 94,6% от текущото производство на петрол в Мексиканския залив е спряно, заедно с 93,57% от производството на природен газ. В резултат на това около 1,72 милиона барела на ден суров петрол и 2,01 милиарда кубически фута на ден производство на газ остават необработени от рафинериите, според S&P Global Platts.

Анализаторите от S&P Global Platts изчисляват, че около 2,2 милиона барела от дневния капацитет на рафиниране е останал офлайн, тъй като като по-голямата част от рафинериите все още са без ток.

С оглед на "катастрофални" щети върху енергийната мрежа в Луизиана, прекъсванията на електрозахранването могат да продължат три седмици, заявиха служители на комуналните служби, което ще забави усилията за ремонт и рестартиране на енергийни съоръжения.

Айда нанесе „катастрофални“ щети в Луизиана

Същевременно вниманието на инвеститорите е насочено и към предстоящата в сряда среща на "ОПЕК +".

През юли петролната група се съгласи да отмени съкращенията на производството, увеличавайки производството на месечни стъпки от 400 000 барела на ден, започвайки от август и приключвайки през декември. Впоследствие администрацията на президента на САЩ Джо Байдън оказа натиск върху петролния картел за по-нататъшно увеличаване на продукцията.

"ОПЕК +" реши постепенно да повишава производството до края на 2021г.

Вчера агенция Ройтерс цитира свой източник от "ОПЕК +", според който групата е малко вероятно да направи каквито и да било промени в този свой план, договорен през юли.

Делегатите на предстоящата утре среща казват, че очакват увеличението на производството да продължи, но министърът на петрола на Кувейт заяви в неделя, че планът може да бъде преразгледан на фона на опасенията за бушуващата Covid инфекция в Азия, ограничаващи търсенето на горива.

Изглежда, че "ОПЕК +" са доволни от цени на петрола сорт Брент между 70 и 75 долара за барел.

Графика на петрола Брент/ долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна