Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сафранболу - градът на "червеното злато"

Сафранболу е град-музей на няколко часа път от София, в покрайнините на Черно море, вписан в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, пише БГНЕС.

Намира се в област Карабюк, Турция, на около 90 км от Черно море. Заражда се около 14 в., когато започва да се разраства след построяването на крепост, която да го предпазва от арабските нападения.

Древната му история и забележителната архитектура (много напомняща на някои български възрожденски градове) го превръща в интересна туристическа дестинация в района. 

Името му произлиза от подправката шафран (често наричана "червеното злато" заради високата си цена) и е известен като производител на най-качествения шафран в света. 

Заради съхранилия се дух на миналото в голяма част от къщите в центъра, историческата част на Сафранболу е включена през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градът привлича хиляди туристи с историческия си център, старите къщи намират нови обитатели, които правят ремонти и запазват автентичния им вид от 17-19 в.

В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди, зад които надничат зелени асми. 


Като спирка на главния път между Запад и Изтока, придобива важно значение за Османската империя. До 20 в., когато са изградени железопътните линии, той има ключова роля за търговията на Турция.

В продължение на седем века градът е бил основна спирка по пътя за коприната, а това му носи добро благосъстояние. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил.

Основните забележителности в града датират от далечната 1322 г. - това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня.

Богат на всякакви продукти, произведени с шафран: от козметика, през сладкиши, подправки, платове, тъкани и сувенири.

Любопитно е, че днес 5 грама шафран струват около 8 лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени