Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на независими следователи, упълномощени от СЗО, потвърждава:

Персонал на СЗО е участвал в сексуални престъпления в ДР Конго

Тедрос Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независими следователи, упълномощени от Световната здравна организация (СЗО) да разследват обвиненията в сексуално насилие от страна на нейния персонал в ДР Конго, цитират "явни структурни провали" и "индивидуална небрежност" в доклад, публикуван днес.

Това съобщава БГНЕС, като уточнява, че злоупотребите са извършени от персонал на СЗО, нает на местно ниво, както и членове на международни екипи в страната за борба с епидемията от ебола от 2018 до 2020 г.

Комисия е интервюирала десетки жени, на които е била предложена работа в замяна на секс или са станали жертви на изнасилване.

Докладът от 35 страници дава мрачна картина, отбелязвайки „мащаба на инцидентите със сексуална експлоатация и злоупотреба при отговора на 10-ата епидемия от ебола, всички от които са допринесли за повишена уязвимост на „предполагаемите жертви“, на които не са били предоставени необходимите подкрепа и помощ за подобно унизително преживяване“.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза на пресконференция, че докладът „е мъчителен за четене“.

Директорът на СЗО за Африка Матшидисо Моети заяви: „Като ръководство на СЗО ние се извиняваме на тези хора, на жените и момичетата“.

Специалната комисия цитира в доклада „индивидуална небрежност, която може да представлява професионално нарушение“. Тя също така заявява, че е открила „явни структурни провали и неподготвеност за управление на рисковете от инциденти на сексуална експлоатация и насилие“ в бедната централноафриканска държава.

Разследващите подчертават „усещането за безнаказаност на персонала на институцията“.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус се извини и обеща да накаже персонала за сексуалното насилие в ДР Конго.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!