Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят нова технология за контролиране на диабета

Снимка: БГНЕС

Революционната нова технология за непрекъснат мониторинг на глюкозата в реално време предоставя лесен и достъпен начин за контролиране на диабета. Новата система за контролиране на диабета е подходяща за пациенти на над 2-годишна възраст.

„В продължение на много години изследването на глюкозата чрез вземане на кръв от пръста е било критичен компонент от самостоятелното контролиране на диабета. Самонаблюдението, което обаче понякога може да означава изследване на кръвта до десет или повече пъти на ден, може да отнема време, да бъде болезнено и трудно да се вмества в един натоварен ден,“ казва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

„Със системите за непрекъснат мониторинг на глюкозата, хората с диабет сега имат свободата да живеят без редовно вземане на кръв от пръста и могат да разчитат на данните за стойностите на глюкозата от техните устройства, за да вземат решения за лечението, което им дава възможност за по-персонализиран и ефективен самостоятелен контрол“, посочва проф. Константинова преди представянето на модерните устройства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна