Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска да удължи срока на облекчените правила за държавна помощ за засегнатите от Covid-19 компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи в четвъртък да се удължат по-облекчените правила за държавна помощ за засегнатите от коронавирусната криза малки и средни компании за ограничен период до юни 2022 г.

ЕК, която е натоварена с осигуряването на равнопоставени условия в единния блок, заяви, че удължаването ще помогне на страните от ЕС да преодолеят инвестиционните дупки, с които се сблъскват някои компании поради пандемията от Covid-19.

В изявлението също така се казва, че малките и средни предприятия (МСП) и малките дружества със средна капитализация обикновено разчитат на финансиране чрез банкови заеми и може да са още по-задлъжнели след отминаване на пандемичната криза.

Комисията също така предложи и разширяване на съществуващите мерки, одобрени съгласно по-свободния режим на държавна помощ, до юни следващата година. Окончателно решение ще бъде взето, след като държавите от ЕС предоставят обратна връзка за направените предложения.

Правилата, които определят като незаконно правителствата в рамките на Европейския съюз да дават на някои компании несправедливо предимство, бяха разхлабени през март миналата година поради пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна